za porudžbine preko 5000 RSD beplatna dostava

Rtanjski čaj

200.18 rsd

Rtanjski čaj RTANJSKI ČAJ – VRIJESAK Latinski naziv i familija: Satureja montana L. (Lamiaceae) Opis: Koren je vretenast. Iz korena izbija nekoliko stabljika formirajući patuljasti žbun. Stabljike su uspravne, u donjem…

Rtanjski čaj
RTANJSKI ČAJ – VRIJESAK
Latinski naziv i familija:
Satureja montana L. (Lamiaceae)
Opis:
Koren je vretenast. Iz korena izbija nekoliko stabljika formirajući patuljasti žbun. Stabljike su uspravne, u donjem delu odrvenele, bledozelene, u gornjem delu često ljubičaste i pokrivene proređenim dlakama. Listovi su uzdužno linearno lancetasti, svetlo istačkani. Cvetovi su skupljeni u pazuhu listova u gornjem delu stabljike. Krunica je bela, ružičasta ili ljubičasta, prijatnog mirisa. Raste u južnoj Evropi, na sušnim i toplim krečnjačkim kamenjarima Mediterana i submediterana i kserotomnim zajednicama Srbije.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen nadzemni deo biljke (Saturejae montanae herba)
Hemijski sastav:
Herba rtanjskog čaja sadrži do 2% etarskog ulja, triterpene, flavonoide, derivate cimetne kiseline
Upotreba:
Kao antiseptik, sredstvo za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod nadutosti, za ublažavanje upale mokraćnih kanala, organa za disanje i varenje. Spolja se koristi kod upala kože i sluzokože.
U narodnoj medicini se koristi:
Kao “muški čaj”, kao začin, dodatak jelima od mesa i ribe
Način pripreme i upotrebe čaja:
Jednu supenu kašiku herbe rtanjskog čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.
Pakovanje : 80g

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVrati se u shop