za porudžbine preko 5000 RSD beplatna dostava

Čaj od nadzemnog dela kičice

193.80 rsd

aj od nadzemnog dela kičice HERBA KIČICE Latinski naziv i familija : Centaurium umbellatum Gilib. (Gentianaceae) Opis : Jednogodišnja, retko dvogodišnja zeljasta biljka, u gornjem delu razgranata, sa elipti…

Čaj od nadzemnog dela kičice
HERBA KIČICE
Latinski naziv i familija :
Centaurium umbellatum Gilib. (Gentianaceae)
Opis :
Jednogodišnja, retko dvogodišnja zeljasta biljka, u gornjem delu razgranata, sa eliptičnim prizemnim lišćem u rozeti i sitnim crvenkastim cvetovima sakupljenim u zbijene štitaste cvasti na vrhu stabla i grančica. Cveta celog leta. Raste svuda, najviše po vlažnim brdskim i planianskim livadama i po svetlim šumama.
Kao lekoviti deo biljke koriste se :
Osušeni vršni delovi biljke u cvetu (Centaurii herba)
Hemijski sastav :
Herba kičice sadrži gorke iridolne glikozide, fenolkarbonske kiseline, ksantonske derivate, flavonoide
Upotreba :
Deluje kao gorko sredstvo (Amarum purum). Gorki sastojci refleksno izazivaju lučenje pljuvačke, sokova i enzima u sistemu organa za varenje, što omogućava bolje i kompletnije varenje hrane. Ovi sastojci dovode i do poboljšanja apetita, a biljke koje ih sadrže koriste se i kao sredstva za jačanje i oporavak organizma. Za vodeni ekstrakt herbe kičice dokazano je da ispoljava protivupalno delovanje kao i da olakšava sniženje povišene telesne temperature.
U narodnoj medicini se koristi:
Kao sastojak gorkih čajeva koji deluju kao sredstva za poboljašanje apetita, kod poremećaja varenja i za ublažavanje tegoba u sistemu organa za varenje.
Način pripreme i upotrebe čaja:
Dve kafene kašike kičice preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja pola sata pre jela.
Pakovanje : 80g

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVrati se u shop