za porudžbine preko 5000 RSD beplatna dostava

Čaj od lista ruzmarina

311.10 rsd

aj od lista ruzmarina RUZMARIN Latinski naziv i familija: Rosmarinus officinalis L. (Lamiaceae) Opis: Zimzelen, veoma aromatičan žbun sa uspravnim, mrkim granama. Listovi su igličasti i kožasti, celog…

Čaj od lista ruzmarina
RUZMARIN
Latinski naziv i familija:
Rosmarinus officinalis L. (Lamiaceae)
Opis:
Zimzelen, veoma aromatičan žbun sa uspravnim, mrkim granama. Listovi su igličasti i kožasti, celog oboda. Sa lica su sjajno zeleni i imaju brazdu od glavnog nerva. Cvasti su sa 5-10 cvetova. Pršljenovi sa cvastima su grupisani u grozdove. Krunica je ljubičasta. Raste na Mediteranu a gaji se u kontinentalnom delu zemlje.
Kao lekoviti deo biljke koristi se:
Osušen list (Rosmarini folium)
Hemijski sastav:
List ruzmarina sadrži etarsko ulje (1-2,5%), flavonoide, rozmaricinsku kiselinu, ditrepene, triterpene
Upotreba:
Za bolju prokrvljenost kože, kao sredstvo za ublaženje grčeva, stimulisanje lučenja žuči, olakšanje varenja i eliminaciju gasova. Povećava prokrvljenost srčanog mišića.
U narodnoj medicini se koristi:
Za olakšanje varenja, spolja kod reumatizma, mijalgija i neuralgija, u kupkama za draženje kože. Koristi se i kao antioksidans i kao začin u prehrambenoj industriji.
Ograničenja u upotrebi:
Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće.
Način pripreme i upotrebe čaja:
Kafenu kašiku lista ruzmarina preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Čaj procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja.
Pakovanje : 80g

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVrati se u shop