za porudžbine preko 5000 RSD beplatna dostava

Čaj od lista breze

173.40 rsd

aj od lista breze BREZA Latinski naziv i familija: Betula pendula Roth. (Betulaceae) Opis: Kora je bela i ljušti se u horizontalnim trakama. Na starijim stablima kora je u donjem…

Čaj od lista breze
BREZA
Latinski naziv i familija:
Betula pendula Roth. (Betulaceae)
Opis:
Kora je bela i ljušti se u horizontalnim trakama. Na starijim stablima kora je u donjem delu crna i duboko ispucala. Mlade grančice su povijene, listovi su trouglasto jajasti do rombični, na vrhu zašiljeni, po obodu dvostruko oštro nazubljeni. Sa lica su tamnije, a sa naličja svetlo zeleni. Mladi listovi su lepljivi i goli. Muški i ženski cvetovi su u resama. Raste na prostorima Skandinavije, Sibira, Kavkaza i planinama srednje i južne Evrope.
Kao lekoviti deo biljke koristi se:
Osušen list (Betulae folium), pupoljci (Betulae gemmae), kora (Betulae cortex), katran (Pyroleum betulae)
Hemijski sastav:
List breze sadrži do 3% flavonoida, tanine, saponine, fenil karbonske kiseline, vitamin C, triterpenske alkohole
Upotreba:
Za olakšanje izmokravanja i kod upale i infekcije mokraćnih kanala, u kombinaciji sa drugim uroantisepticima i diureticima i za sprečavanje formiranja peska u bubrezima. Pupoljci se koriste za olakšavanje izmokravanja i lučenja žuči, u kozmetici za izradu šampona. Brezov katran se koristio u dermatologiji.
U narodnoj medicini se koristi:
Kod reume i artritisa. Koristi se i sok iz mladog drveta breze u rano proleće koji se pije kod gihta, reume, upale bešike ili bubrega.
Ograničenja u upotrebi:
Bez saglasnosti lekara upotreba se ne preporučuje osobama sa edemom nastalim usled srčanih ili bubrežnih oboljenja.
Način pripreme i upotrebe čaja:
Supenu kašiku lista breze preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti između obroka 3-4 puta dnevno po šolju čaja.
Pakovanje : 80 g

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVrati se u shop