za porudžbine preko 5000 RSD beplatna dostava

Čaj od korena jagorčevine

600.53 rsd

aj od korena jagorčevine JAGORČEVINA Latinski naziv i familija: Primula veris L. (Primulaceae) Opis: Biljka je pokrivena žlezdastim dlakama sa crvenim glavicama. Listovi su jajasti, na naličju dlakavi…

Čaj od korena jagorčevine
JAGORČEVINA
Latinski naziv i familija:
Primula veris L. (Primulaceae)
Opis:
Biljka je pokrivena žlezdastim dlakama sa crvenim glavicama. Listovi su jajasti, na naličju dlakavi, a cvetovi su na štitu na vrhu stabljike. Čašica je naduvena sa jajastim zubcima, cvetovi su tamnožuti sa skupljenim režnjevima krunice i pet crvenožutih pega u ždrelu. Raste u srednjoj i južnoj Evropi i na Kavkazu, na sunčanim livadama i ispod svetlih žbunova u brdskim i planinskim krajevima.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen koren (Primulae radix) i cvet (Primulae flos)
Hemijski sastav:
Koren jagorčevine sadrži 5-10% triterpenskih saponina, fenolne glikozide i hinone. Cvet sadrži do 2% saponozida, flavonoide, i enzime. Sveže mlado lišće jagorčevine je bogato vitaminom C
Upotreba :
Za razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja
U narodnoj medicini se koristi:
Cvet kod nervne uznemirenosti, straha, histerije i kod slabosti srca
Ograničenja u upotrebi:
Kod osetljivih osoba može da izazove alergijske reakcije ili tegobe u organima za varenje.
Način pripreme i upotrebe čaja:
Jednu kašičicu usitnjenog korena preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati da proključa, posle 5 minuta procediti i piti 4-5 puta dnevno po šolju čaja zaslađenog medom. Jednu kafenu kašičicu cveta jagorčevine preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i piti 2-3 puta po šolju čaja u toku dana.
Pakovanje : 80g

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVrati se u shop