za porudžbine preko 5000 RSD beplatna dostava

Čaj od korena gaveza

209.10 rsd

aj od korena gaveza GAVEZ Latinski naziv i familija: Symphytum officinale L. (Boraginaceae) Opis: Višegodišnja polužbunasta biljka. Raste u ravnicama, vlažnim šumama, na obalama reka i potoka…

Čaj od korena gaveza
GAVEZ
Latinski naziv i familija:
Symphytum officinale L. (Boraginaceae)
Opis:
Višegodišnja polužbunasta biljka. Raste u ravnicama, vlažnim šumama, na obalama reka i potoka, u jarkovima pored puteva i kanala. Koren je razvijen, vretenast i razgranat, izdanci uspravni, prekrivein čekinjastim dlakama. Listovi su lancetasti, sa nejasno izraženom drškom, naborani. Cvetovi su crveno-ljubičasti, ređe ružičasti ili beli.
Kao lekoviti deo biljke koristi se:
Osušen koren (Symphyti radix)
Hemijski sastav:
Koren gaveza sdrži 0,6-0,8% alantoina, do 15% sluzi, tanine, kafenu kiselinu, pirolizidinske alkaloide, šećere
Upotreba:
U savremenoj fitoterapiji upotreba gaveza je ograničena. Novija ispitivanja pokazuju da je interna primena gaveza povezana sa rizicima po zdravlje, te se preporučuje samo njegova spoljna upotreba. Koristi se kao sirovina za dobijanje ekstrakata koji ulaze u sastav gelova i drugih proizvoda koji se primenjuju kod otoka, hematoma, preloma, sportskih povreda i posttraumatskih stanja.
U narodnoj medicini se koristi:
Spolja za obloge kao kaša kod preloma kostiju, zapaljenja tetiva, upale zglobova, uganuća, uboja, tromboflebitisa, za lečenje rana koje teško zarastaju i čireva.
Ograničenja u upotrebi:
Preparati gaveza ne smeju se primenjivati na ozleđenu kožu, kao ni tokom trudnoće i dojenja, a upotreba im je ograničena na 4-6 nedelja u toku godine.
Način pripreme i upotrebe čaja:
Za obloge – 80 g korena kuvati 10 minuta sa 800 ml vode ili mleka . Zgusnutu masu naneti na gazu kao oblog.
Pakovanje : 80g

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVrati se u shop